Aanbevelingen

De Goedslapen sessie heeft me veel inzichten gebracht over mijn slaappatroon en hetgeen ik kan aanpakken om echt beter te gaan slapen. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik ’s avonds echt onhandige dingen deed waardoor ik niet goed mijn nacht in ging, vaak wakker werd en zo de volgende dag erg slaperig. Hoewel het wel veel info is, weet ik nu waar ik vooral het accent moet leggen om beter te slapen.

Rogier

Na het volgen van de slaaptraining, is mijn slaappatroon in positieve zin verandert. Dankzij de slaaptraining, ben ik ervan op de hoogte welke aspecten bevorderend zijn voor de slaap en welke juist niet. Ook het krijgen van uitgebreide informatie over hoe de nachtrust precies in elkaar zit, heeft mij geholpen. Dit hielp omdat het een geruststellend gevoel gaf, om te weten waarom het op een bepaald moment niet lukte om in slaap te vallen. In plaats van me druk te maken, kan ik nu de persoonlijke tips, inzichten en mindfulness oefeningen toepassen.

Hellen

Op een avond schrok ik wakker bij het in slaap vallen, echt een minuut nadat ik in slaap was gevallen. Het voelde in eerste instantie als het wakker schrikken zoals iedereen dat weleens heeft (je viel in een ravijn en schrok wakker net voordat je de grond raakte). Maar bij mij bleef het zich herhalen, elke avond bij het in slaap vallen schrok ik wakker. Het was geen klein schokje, maar een flinke schok. Ik kon me op dat moment niet voor de geest halen waarom of waarvan ik wakker schrok. Ik had bijvoorbeeld geen nachtmerrie of nare gedachten, maar ik kon me niet herinneren waarom ik wakker schrok.

Na een aantal weken ben ik op zoek gegaan naar wat het kon zijn, omdat ik me wel een beetje zorgen ging maken. Ik kon er helaas niets over terug vinden. Ik vond alleen artikelen over mensen die midden in de nacht wakker schrokken en niet meer in konden slapen, of artikelen over mensen die niet in slaap konden komen, of artikelen over wakker schrikken maar die artikelen verwezen naar slaap apneu. Voor mijn gevoel paste dit allemaal niet bij wat ik elke avond meemaakte.

Tegelijkertijd ben ik voor een reeks ernstige gebeurtenissen in mijn omgeving naar de huisarts gegaan om te praten en heb ik samen met de huisarts daarvoor hulp gezocht. We kwamen uit bij een psycholoog. We zijn in gesprek gegaan en zijn gaan praten over de gebeurtenissen die zich hadden afgespeeld in mijn omgeving. Ook vertelde ik natuurlijk over het wakker schrikken bij het inslapen. We zijn op zoek gegaan naar of er een link was tussen die gebeurtenissen en het wakker schrikken, en dat was zo.

Doordat de ernstige gebeurtenissen in mijn huis, ofwel mijn veilige omgeving, hebben plaatsgevonden voelde ik me juist niet meer veilig in die omgeving. (Ik had er nooit zo naar gekeken). Door de ernstige gebeurtenissen viel ik natuurlijk ook met een onveilig / angstig gevoel in slaap diezelfde dag. Overdag wist ik niet zo goed wat me ’s avonds nou steeds overkwam, wat zorgde voor angst. Ook vermoeidheid overdag werd steeds erger door het onrustig in slaap vallen en het piekeren. Ik heb me nooit beseft dat dit allemaal met elkaar te maken kon hebben. Totdat ik erover praatte met de psycholoog en we EMDR therapie hebben toegepast. Langzaam maar zeker werd het wakker schrikken minder en na een jaar lang wakker schrikken, ben ik er in 3 maanden volledig van af gekomen door de juiste behandeling en therapie.

Het gaat vooral om dat je het besef krijgt wat er in je omgeving aan de hand is, wat je bang of angstig maakt juist op de plekken waar je het niet zou verwachten of waar je het niet zou gaan zoeken. Ook het besef dat alles met elkaar in verbinding staat is erg belangrijk.

Lindsay

Onderstaand mijn ontdekking van EMDR bij slaapproblemen.

Velen kampen met slaapproblemen en weten niet vaak wat hier aan te doen.
Daar ik op dit moment in een therapie van EMDR zit heb ik ervaren dat EMDR een heel goede therapie is om dit probleem op te lossen.
Ikzelf heb heel vaak wakker gelegen en ervaar nu dat ik nachten helemaal doorslaap.
Dus geen drankjes, geen pilletjes maar gewoon EMDR want dit maakt het brein rustig en schoon.
Berno, ik hoop dat jij hier wat aan hebt.

Anne

Ik dacht veel te weten over slaaphygiëne, maar na de workshop werd mij wel duidelijk dat de training veel meer gaat inhouden dan alleen “standaard” onderwerpen.

Petra

Ik heb inzicht gekregen in het slaapproces en wat van invloed is om beter te slapen. Ervaring delen met andere mensen was erg prettig.