Motivatie

Motivatie

De meeste mensen willen iets veranderen aan hun slaapproblemen als zij ermee worden geconfronteerd. Dus als ze niet kunnen inslapen en/ of doorslapen. Als je er even geen last van hebt, dan wil je er het liefst ook niet aan denken. Succesvol je slaapprobleem doorbreken betekent eigenlijk dat je vooral aandacht hebt voor stressreductie en in een goed ritme komen ‘buiten je slaapperiode in bed om”.

Dat betekent dat je veel kunt veranderen in je dagelijks leven om beter te slapen. Maar dit vraagt moed om te veranderen en doorzettingsvermogen. Elke dag weer wordt je motivatie om gedrag “blijvend” te veranderen op de proef gesteld. Dit terwijl je er eigenlijk niet mee bezig wil zijn en dat wij graag terugvallen in oude gedragspatronen, die je jaren hebt opgebouwd.

Hoe kun je nu toch een goed slaappatroon elke dag op je agenda houden. Want we hebben het niet over iets wat je nu verandert en dan klaar is. Gedrag komt steeds terug en vormt steeds een blijvende uitdaging om het anders te maken. Je zult de verandering maanden in moeten zetten. Denk aan hoe lastig het is om minder te eten bijvoorbeeld. Zo ervaren mensen die slecht slapen bijvoorbeeld moeite om geen tv te kijken voor het naar bed gaan (wat moet je anders doen op een avond).

Daarom is het belangrijk om hetgeen je wil bereiken als einddoel helder te hebben. Maak van je slaapprobleem een soort project. Inventariseer wat nodig is voor verandering, zet dit op een lijstje en maak een plan hoe en wanneer je dit gaat realiseren, met je agenda in de hand. Het beste is om dit zo concreet mogelijk te verwoorden. ’s Avonds om 10.00 uur ga ik een boek lezen ipv tv kijken. Op zaterdag om 11.00 uur ga ik naar die matrassenwinkel in de stad om een nieuw matras uit te zoeken. Woensdag middag erop ga ik spullen halen voor mijn slaapkamer en maak een start. Als je even geen zin hebt, bedenk waarvoor je het doet. Bedenk wat het je gaat opleveren. Meer energie, beter slapen, enz

Kies haalbare doelen. Neem tijd om jezelf nieuwe gewoontes in te prenten (minimaal 2 maanden)

Koppel een nieuwe oefeningen/handeling aan bestaande activiteiten op een dag (bijvoorbeeld aan het ontbijt vast of aan het koffiemoment).

Gebruik je agenda.

Vier je successen (bedenk te voren waar je jezelf mee beloont).

No comments yet.

Geef een reactie