De aanleiding van mijn eerste blog is mijn nieuwe website om mensen de mogelijkheden om beter te slapen aan te reiken. Het idee om slaapproblemen met slaapmedicatie aan te gaan is verouderd. Tegenwoordig wordt in acute situaties medicatie voorgeschreven.. Slaapmedicatie geeft bijna alle symptomen die je ook ervaart bij slecht slapen:
- concentratie verminderd;
- overdag vermoeid;
- een brak kater gevoel;
- een grotere kans op ongelukken;
- geen zin in sociale activiteiten;
- de dosering moet langzaam verhoogd worden voor hetzelfde effect;
- je raak eraan verslaafd.
Een slaappil verminderd je leervermogen. Terwijl je juist je problemen wel oplossen.
Een periode slechter slapen en slaperigheid overdag kan tijdelijk ontstaan door stress, zorgen of overlast. Als je na twee drie weken nog last heeft van slapeloosheid, dan heb je last van chronische slapeloosheid.
Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid is de eerste behandelvoorkeur voor chronische slapeloosheid. CGT-I (Cognitieve GedragsTherapie voor –Insomnia) is als zodanig veelvuldig wereldwijd wetenschappelijk onderzocht en unaniem als beste alternatief voor slaapmedicatie bevonden. In Engeland wordt je geacht deze slaapbehandeling te doen en krijg je geen medicatie. In Nederland is in 2015 de richtlijn slaap voor huisartsen (NHG) herschreven. Hierin wordt CGT-I ook als eerste voorkeursbehandeling beschreven in plaats van slaapmedicatie.
Als GZ-psycholoog en cognitieve gedragstherapeut heb ik verdere expertise opgedaan in slaap (Insomnia). Er bestaan helaas niet veel slaapcursussen op deze basis. Omdat er veel mensen zoals jij problemen ervaren met slapen heb ik een effectieve training op basis van CGT-I doorontwikkeld om op praktische wijze je slaapproblemen te doorbreken. Wil je meer weten van wat mijn slaaptraining voor jou kan betekenen klik dan hier.
No comments yet.